Kvalitné oblečenie PeKaM  |  DOPRAVA ZADARMO už od 100 €.

Váš nákupný košík je prázdny

31.12.2023 Reflexné pracovné odevy pre prácu na cestách

Bezpečnosť je kľúčovým faktorom pri práci na ceste. Toto pravidlo platí pre všetkých pracovníkov, ktorí vykonávajú svoje povinnosti na cestách alebo v ich tesnej blízkosti, a to aj za slabého osvetlenia alebo v tme. Je nevyhnutné, aby boli dobre viditeľní, či už ide o stavebných pracovníkov, cestárov, záchranárov alebo hasičov. Aby sa zabezpečila ich bezpečnosť, je dôležité, aby boli viditeľní pre všetkých účastníkov cestnej premávky, vrátane chodcov. K tomu najlepšie poslúžia reflexné pracovné odevy v žiarivých farbách.

Reflexný odev

Každý reflexný pracovný odev je založený na materiáli, ktorý má schopnosť odrážať svetlo. Tento materiál sa zvyčajne skladá z drobných sklenených guličiek alebo mikrohranolov, ktoré sú zabudované do vrstvy textilu alebo vinylu. Keď na tieto guličky alebo hranoly dopadne svetlo, odráža sa späť k jeho zdroju, čo zvyšuje viditeľnosť nositeľa v slabom svetle alebo v tmavých podmienkach. Miera odrazeného svetla závisí od kvality reflexného materiálu, ako aj od dizajnu a konštrukcie samotného odevu.

Dôležitá je aj farba odevu. Fluorescenčné farby, ako sú žltá a oranžová, sú najčastejšie používané pre pracovné odevy určené na prácu na cestách. Tieto farby zabezpečujú, že pracovník je dobre viditeľný počas dňa a odlišuje sa od ostatných účastníkov cestnej premávky. Kvalitné reflexné pracovné oblečenie môže okrem reflexného materiálu obsahovať aj ďalšie bezpečnostné prvky, ako sú reflexné pásy a odolná konštrukcia, ktorá vyhovuje náročným požiadavkám práce.

Rozloženie reflexných prvkov na pracovnom odeve

Pozícia reflexných prvkov na pracovnom odeve sa môže líšiť v závislosti od konkrétnych požiadaviek práce alebo odvetvia. Vo všeobecnosti sa však reflexné prvky zvyčajne umiestňujú na miestach, ktoré sú pri slabom osvetlení najviac viditeľné pre ostatných, ako sú chrbát, hrudník, ruky a nohy.

Pracovníci v stavebnom priemysle alebo pri práci na cestách môžu mať na svojich vestách, bundách a nohaviciach reflexné pásky alebo nášivky, aby boli lepšie viditeľní pre vodičov a obsluhu ťažkých strojov. Rovnako môžu mať zamestnanci pohotovostných služieb, ako sú policajti, hasiči a zdravotníci, na svojich uniformách reflexné pruhy alebo nášivky, aby boli v núdzových situáciách lepšie viditeľní.

Veľkosť a umiestnenie reflexných prvkov na pracovnom odeve môžu byť regulované priemyselnými normami alebo vládnymi predpismi, aby sa dosiahla maximálna viditeľnosť a bezpečnosť pracovníkov. Tieto normy sa môžu líšiť v závislosti od odvetvia a krajiny.

Normy pre reflexné pracovné odevy

Medzinárodná norma EN ISO 20471 definuje požiadavky na pracovné odevy s vysokou viditeľnosťou pre zamestnancov pracujúcich v oblastiach s vysokým rizikom. Je nevyhnutné správne používať bezpečnostné pracovné odevy, a to by malo byť prioritou, aj keď pracujete v oblastiach, kde je dôležitá viditeľnosť len po krátku dobu pracovného dňa. Norma EN ISO 20471 nahradila predchádzajúcu normu EN 471 a je rozdelená do troch tried podľa rizikovej zóny, v ktorej pracujete, a podľa toho, ako efektívne dokáže produkt chrániť zamestnanca.

Reflexné prvky musia byť na všetkých výrobkoch viditeľné v súlade s požiadavkami pre danú triedu. Táto požiadavka určuje, akú plochu musia pokrývať reflexné prvky a fluorescenčné materiály. Všetky reflexné prvky by mali byť schopné odrážať svetlo rovnako ako výrobky triedy 2 podľa staršej normy EN 471.

Okrem tradičného pracovného odevu sa pri práci na cestách často používajú reflexné pracovné vesty, ktoré sú určené najmä pre manažérov alebo dozorcov pri práci, ale tiež sú súčasťou povinnej výbavy každého automobilu. Ak je príliš teplo na nosenie pracovnej bundy, môžete využiť možnosť nosiť reflexné pracovné tričko, ktoré vás zaručene zviditeľni.